N-Joy Pictures Fotografie

Uw fotograaf voor unieke beelden.

Ontdek de rijke historie en prachtige natuur van Landgoed Twickel!

In het Twentse dorpje Delden ligt een van de mooiste landgoederen van Overijssel: Landgoed Twickel. Dit prachtige landgoed met kasteel en omliggende bossen en weilanden is al eeuwenlang in het bezit van de familie Van Heeckeren van Kell. In deze blog wil ik jullie meenemen op een virtuele rondleiding door dit bijzondere landgoed.


Geschiedenis
De geschiedenis van Twickel gaat terug tot de middeleeuwen. In de 13e eeuw werd hier een burcht gebouwd door de heren Van Twickelo. In de loop der eeuwen werd de burcht steeds verder uitgebreid en verfraaid tot het huidige kasteel. Een belangrijke datum is 1572, toen het kasteel in handen kwam van de familie Van Heeckeren van Kell. Sindsdien is Twickel onafgebroken in bezit van deze familie gebleven.
Door de eeuwen heen hebben verschillende generaties Van Heeckerens hun stempel op het landgoed gedrukt. Zo werd in de 18e eeuw een groot deel van het huidige park aangelegd in Engelse landschapsstijl. Ook werden toen de eerste lanen met lindebomen aangeplant. In de 19e eeuw vonden grote restauraties van het kasteel plaats, waarbij veel van de huidige neogotische elementen werden toegevoegd. Landgoed Twickel is zeer geschikt voor fraaie fiets- en/of wandeltochten.


Het Kasteel
Het kasteel van Twickel is een prachtig voorbeeld van een laatmiddeleeuws steenhuis dat door de eeuwen heen is uitgebreid en verfraaid. Het gebouw bestaat uit een aantal vleugels die om een binnenplaats zijn gegroepeerd. Opvallend zijn de hoge puntgevels en de kantelen. Ook zijn er veel neogotische elementen toegevoegd, zoals de pinakels en hoektorentjes. Binnen zijn vele originele elementen bewaard gebleven zoals schouwen, plafonds en vloeren. Een bijzonder hoogtepunt is de Ridderzaal uit de 15e eeuw met zijn fraaie houtsnijwerk. Ook de vertrekken van de Van Heeckerens zijn nog authentiek ingericht. Het kasteel herbergt tegenwoordig een uitgebreide collectie oude meubels, wapens, schilderijen en porselein die de rijkdom en geschiedenis van de familie illustreren.

Foto van een traditionele twentse boerderij gelegen op Landgoed Twickel in Twente. De boerderij is omgeven door bomen en landerijen. Karakteristieke Twentse boerderij op Landgoed Twickel.


Het Landgoed
Rondom het kasteel ligt een prachtig aangelegd landgoed van maar liefst 450 hectare groot. Het park is aangelegd in typische Engelse landschapsstijl met veel afwisseling van lanen, bossen en open grasvelden. Ook zijn er vijvers en waterpartijen aangelegd. Opvallend zijn de lange lindelaantjes die uitzichten en doorkijkjes creëren.
In de bossen en op de heidevelden leven veel dieren zoals dassen, reeën en vogels. Ook zijn er verschillende boerderijen op het landgoed waar schapen en runderen grazen. Voor moutainbikers zijn er ook volop mogelijkheden. In samenwerking met landgoed Twickel is er een prachtige Mountain Bike Route van ca. 75 km. aangelegd en uitgestippeld.

Monumenten 

Op landgoed Twickel vindt men meerdere historische en bezienswaardige monumenten:                                   

  1. De Noordmolen; een oliemolen, waar lijnzaad wordt geperst tot olie.     
  2. De Twickeler Houtzaagmolen; een historische houtzaagmolen.  
  3. Museumboerderij Wendezoele; toont het Twentse plattelandsleven zoals dat er tot de jaren vijftig uitzag. 
  4. Daarnaast zijn er een wagenmakerij en een Watermolen Oele.

Ook is er op het landgoed een vlonderpad (Umfassungsweg), dit is de enige wandelroute op het landgoed die met paaltjes is uitgezet. De vorm van de paaltjes is geïnspireerd op de Jachtpalen van het landgoed. Deze van oorsprong zandstenen palen waren nodig om de jachtrechten op het landgoed veilig te stellen.


Bezoekerscentrum
Sinds 2002 is in het koetshuis van Twickel een bezoekerscentrum gevestigd. Hier kan je meer te weten komen over de geschiedenis en bewoners van het landgoed. Er zijn permanente tentoonstellingen over de natuur en landbouw op Twickel. Ook worden tijdelijke exposities georganiseerd. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken onder leiding van een gids rondleidingen door het kasteel.

Conclusie
Landgoed Twickel is een prachtig en gevarieerd gebied met een lange en rijke geschiedenis. Nog steeds wordt het landgoed beheerd volgens de principes van duurzaam bos- en natuurbeheer. Het is een oase van rust midden in de Twentse natuur. Een bezoek aan dit bijzondere landgoed is zeker de moeite waard om de schoonheid van de natuur en de rijke historie van dit landgoed te aanschouwen. Twickel blijft een parel van Overijssel!

Auteur: Raijmond Hilbelink                                                    Foto’s:  N-Joy Pictures

Volg me.                                                                                   

Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en berichten via mijn socials.


 

 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram