N-Joy Pictures Fotografie

Uw fotograaf voor unieke beelden.

Enschede in Kleuren: Ontdek de Prachtigste Street Art op deze Tour!

Welkom in de kleurrijke wereld van Street art in Enschede! Deze stad barst van de creatieve energie en nergens komt dat beter tot uiting dan in de adembenemende muurschilderingen die de straten sieren. N-Joy Pictures heeft deze kunstwerken in beeld en verhaal vastgelegd en in deze blog neem ik je mee, langs de in mijn ogen, mooiste Street art locaties in Enschede: van de Stadsgravenstraat tot de Performance Factory. Laten we beginnen met de visuele ontdekkingsreis!

Stadsgravenstraat: Een Kleurrijk Begin
Het was verloederd, luguber, er waren met regelmaat knokpartijen en vrouwen voelden zich er niet veilig. De Stadsgravenstraat, de ‘achterkant’ van de Oude Markt, was een straatje met een reputatie. De Stadsgravenstraat is nu een ware openluchtgalerie en biedt een eerste glimp van de diversiteit die Enschede’s Street art te bieden heeft.

Je ziet direct de passie en het vakmanschap van de kunstenaars. Het is bijna alsof je de verhalen achter de schilderingen kunt voelen.

Kleurrijke Street art met tekst Street Art No Black No White.


Kleurrijke muurschildering met gedicht van Bert de Haan in Stadsgravenstraat, Enschede. Poëtische Street art met levendige letters. Street Art gedicht door Bert de Haan.


Noorderhagen: Kunst op de Hoek

Vervolgens neem ik je mee naar Noorderhagen, waar de Street art de stad tot leven brengt. Deze buurt is, door de aanwezigheid van ArtEZ hogeschool voor de kunsten, een plek voor creativiteit en je vindt er  een indrukwekkende muurschildering op de hoek. Dit is één van de twee nieuwste aanwinsten van Street Art collectie in Enschede.

Een van de hoogtepunten is een gigantisch kleurrijk kunstwerk op de gevel naast ArtEZ-hogeschool voor de kunsten, dat je niet kunt missen terwijl je voorbijloopt. Het is alsof de kunstenaar je uitnodigt om stil te staan en na te denken over wat je ziet.

Street Art Fleurige bloemen op de muur bij ARTEZ.


Oldenzaalsestraat: Een Reis door de Tijd

Op Oldenzaalsestraat vind je in Enschede. Deze straat biedt een unieke kijk op de evolutie van Street art in Enschede. Van klassieke graffiti tot moderne muurschilderingen, de diversiteit hier is verbluffend. 

De Enschedese Street art kunstenares Nina Paintina is aan de slag gegaan op woongebouw ‘De Faam’. Ze heeft hier een metershoog kunstwerk gemaakt. Het groene verwijst naar de natuur (in en om Enschede) en het groen aan de Oldenzaalsestraat. Daarin leven mensen dieren samen, want samen staan we sterker.

Street Art met verwijzing naar de natuur.bij appartementencomplex De Faam.


Recent is de tweede nieuwe aanwinst van de Street Art collectie, een levensgroot portret, op de muur van een appartementencomplex op de hoek van De Klomp en de Oldenzaalsestraat geschilderd.

Street Art van een Portret. Bij appartementencomplex de Klomp.


Performance Factory: Creatieve Hub
De Performance Factory is een voormalige textielfabriek. Daarna werden in de fabriek polaroidcamera’s gerepareerd en instant klaar films geproduceerd door Polaroid. De Performance Factory is nu dé bruisende hotspot van Enschede. Sfeer ontmoet statuur in dit multifunctionele gebied: food, kunst en sport gaan hand in hand.

Een populaire locatie voor Street art in Enschede is de Graffiti Wall Performance Factory, waar lokale en internationale graffiti-artiesten hun kunstwerken tentoonstellen op een legale muur.

Kleurrijke Street art op elektriciteitshuisje bij Performance Factory Enschede. Felle kleuren transformeren het gebouwtje tot kunstwerk. Kleurrijke Street art siert elektriciteitshuisje.


Kleurrijke graffiti op de Graffiti Wall bij Performance Factory Enschede. Diverse stijlen en levendige kleuren sieren de muur. Street Art op de Graffiti Wall


Mijn tour eindigt in de Hofstraat, waar de getalenteerde kunstenaars Byron en Elaine Guenther, twee Street Artists uit Zuid-Afrika, een muurschildering op de zijgevel (De Hofstraat) van Döner Max aan de Langestraat hebben aangebracht. De opdracht was om het DNA van de stad in het ontwerp te verwerken, maar verder kregen ze de vrije hand, volgens Elaine. Zij willen met hun kunst “de wereld wat meer kleur geven”, zegt Byron.

Kleurrijke Street art bij Döner Max in Enschede. Levendige kleuren verfraaien de gevel van het restaurant. Döner Max Enschede kleurt op!


Jimi Hendrix rockt de Hofstraat van Enschede!

Muziekliefhebbers opgelet! In de Hofstraat bij Café Rocks heeft Royal Painting een waanzinnig kunstwerk op de muur getoverd: een gigantische muurschildering van niemand minder dan Jimi Hendrix!
Deze rocklegende leeft nu voort in Enschede, klaar om je te betoveren met zijn gitaarriffs en iconische stijl. Kom langs en bewonder dit unieke eerbetoon met eigen ogen!


Conclusie: Enschedees Street Art door de Lens van N-Joy Pictures Fotografie

Enschede is een stad die bruist van de creativiteit en dat is duidelijk door de Street art die de straten siert. Dankzij N-Joy Pictures Fotografie kun je deze prachtige kunstwerken vanuit een nieuw perspectief bewonderen. Van de levendige Stadsgravenstraat tot de dynamische Performance Factory en de mooie muurschildering in de Hofstraat, elke locatie biedt iets unieks en bijzonders.

Deze tour langs de in mijn ogen mooiste Street art locaties van Enschede toont niet alleen de kunstwerken zelf, maar ook de passie en het talent van de kunstenaars die deze stad zo levendig maken. Of je nu een lokale inwoner bent of een bezoeker, neem de tijd om deze prachtige kunstwerken te ontdekken en te waarderen. Je zult versteld staan van de schoonheid en de creativiteit die Enschede te bieden heeft.

Dus trek je wandelschoenen aan, laad je camera op en laat je inspireren door de Street art van Enschede. Wie weet, misschien ontdek je wel je eigen favoriete kunstwerk!

Praktische Informatie voor Bezoekers
Voor degenen die geïnspireerd zijn om de Street art van Enschede zelf te ontdekken, hier zijn enkele tips en praktische informatie om je avontuur te plannen:

Beste Tijd om te Bezoeken
Hoewel je de Street art het hele jaar door kunt bewonderen, zijn de lente en de zomer de beste seizoenen om te bezoeken. Het milde weer maakt het wandelen en fietsen door de stad veel aangenamer. Bovendien komen de kleuren van de muurschilderingen extra tot hun recht onder het zonlicht.

Auteur:Raijmond Hilbelink 

Foto's: N-Joy Pictures

Volg me.
Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en berichten via mijn socials.


 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram