N-Joy Pictures Fotografie

Uw fotograaf voor unieke beelden.

Meer dan Parkeren: Bewonder de Unieke Architectuur van Parkeergarage Katwolderplein! 

De Parkeergarage aan het Katwolderplein in Zwolle springt direct in het oog door haar markante ontwerp. Waar veel parkeergarages doorgaans saaie betonnen blokken zijn, heeft deze garage een opvallende vormgeving gekregen door architectenbureau DOK Architecten In deze blog nemen we een architectonische blik op deze bijzondere parkeervoorziening.


Het ontwerp
De parkeergarage is ontworpen door DOK Architecten uit Amsterdam. Zij hebben gekozen voor een opvallende vormgeving met een bakstenen structuur. De buitengevel bestaat uit in relief aangebrachte bakstenen. Dit zorgt voor oosterse tinten en patronen sieren de gevel van de garage dat contrasteert met de rechte hoeken van omliggende gebouwen.
De opvallende vormgeving is bedoeld om de parkeergarage een plek te geven in de stedelijke omgeving en niet als een anonieme doos te laten functioneren. Dit is zeker gelukt, want de garage trekt veel aandacht en wordt door veel voorbijgangers bewonderd.


Stedelijke integratie
De locatie van de parkeergarage is strategisch gekozen, pal naast het centrale Katwolderplein in Zwolle. Hier komen veel forenzen en bezoekers van de binnenstad samen. De garage is daarom bedoeld als onderdeel van de stedelijke infrastructuur en dient zowel bewoners als bezoekers.

Door de opvallende vormgeving past de garage goed bij de omgeving en voegt hij iets toe aan het plein en de stad. Het gebouw is geen anonieme doos die alleen maar parkeerplaatsen biedt, maar een architectonisch kunstwerk op zichzelf. Dit draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad van Zwolle.

Parkeergarage Katwolderplein Zwolle met reliëf metselwerk!


Duurzaamheid
Bij de realisatie is ook rekening gehouden met duurzaamheid. Het dak van de garage bestaat uit 800 vierkante meter zonnepanelen. Een slimme routing beperkt de onnodige uitstoot van uitlaatgassen en het energiezuinige led-verlichtingssysteem gaat alleen aan bij activiteit. Voor duurzame bezoekers zijn er 28 oplaadpunten beschikbaar en ook natuur is welkom: groene hangplanten bekleden de achtergevel en rondom zijn er nestel- en schuilplaatsen voor zwaluwen en vleermuizen.


Conclusie
De parkeergarage aan het Katwolderplein in Zwolle is een voorbeeld van hoe een utilitair gebouw als een parkeervoorziening ook een architectonische blikvanger kan zijn. Door de opvallende relief structuur valt het gebouw direct op en voegt het iets toe aan de stedelijke omgeving.

Het gebruik van bakstenen als zichtbaar materiaal en de zorgvuldige detaillering zorgen voor een rijke uitstraling. Ook is rekening gehouden met duurzaamheid en de integratie in de stad. Een voorbeeld dus van hoe een parkeergarage meer kan zijn dan alleen een plek om de auto te stallen.

Auteur:Raijmond Hilbelink

Foto's: N-Joy Pictures

Volg me.
Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en berichten via mijn socials.
 E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram