N-Joy Pictures Fotografie

Uw fotograaf voor unieke beelden.

Boekenfans opgelet! Ontdek het paradijs Bredevoort, de Boekenstad van Nederland!

Bredevoort is een klein stadje in de Achterhoek dat bekend staat als 'de Boekenstad'. Met meer dan 25 boekhandels en antiekwinkels op een bevolking van ongeveer 3000 inwoners, is Bredevoort dé plek voor boekenliefhebbers in Nederland. In deze blogpost vertel ik je meer over de geschiedenis van Bredevoort als boekenstad en wat je allemaal kunt doen en zien als bezoeker.

Hoe is Bredevoort een boekenstad geworden?

De geschiedenis van Bredevoort als boekenstad gaat terug tot in de jaren '70 van de vorige eeuw. In die tijd werden veel oude stadswoningen in Bredevoort gesloopt. Dit bracht veel antiekhandelaren op het idee om zich in Bredevoort te vestigen. Ze zagen kansen in het handelen van oude meubels, serviesgoed en boeken die uit de gesloopte huizen kwamen.
Gaandeweg groeide Bredevoort uit tot een centrum voor antiek en boeken. De rustieke sfeer van de stad trok steeds meer antiquariaten en boekhandels aan. In de jaren '90 kreeg Bredevoort landelijke bekendheid als 'de Boekenstad'. Sindsdien is het aantal boekwinkels en antiekwinkels blijven groeien. Tegenwoordig trekt Bredevoort duizenden boekenliefhebbers per jaar die op zoek zijn naar een bijzonder boek of schat.

Wat kun je doen in Bredevoort?

Als bezoeker van Bredevoort kun je urenlang rondsnuffelen in de vele boek- en antiekwinkels. Elke winkel heeft zijn eigen specialisatie, van oude kunstboeken tot stripboeken of oude prenten. Je vindt er zowel nieuwe boeken als antieke boeken die soms meer dan 100 jaar oud zijn. Een paar winkels die de moeite waard zijn om binnen te lopen zijn:
- Antiquariaat Ovidius: met een grote collectie oude                  kunstboeken, prenten en kaarten.

- Antiquariaat De Steunbeer: grote verzameling boeken en        tijdschriften.

Foto van een kleine boekwinkel in Bredevoort met volgestouwde boekenkasten. Boekwinkel in het centrum van Heerlijkheid Bredevoort.


Na het snuffelen kun je terecht bij een van de gezellige koffiehuizen, zoals 't Plein of De Oude Pastorie. Hier kun je genieten van lekkere koffie, thee of lunch terwijl je je nieuwste boekjes doorbladert.

Verder is het stadje zelf het bezoeken waard. Bredevoort heeft een mooi beschermd stadscentrum met smalle klinkerstraatjes en typische Achterhoekse gevels. 

Foto van een smal straatje in het centrum van het dorp Bredevoort. In het midden van de foto is een deel van het straatplaveisel zichtbaar. Pittoresk straatje in het centrum van het dorp Bredevoort.


Evenementen in Bredevoort
Ieder jaar in mei vindt in Bredevoort het Boekenfestijn plaats. Dit is een groot boekenmarkt-, en straatfeest waar tientallen antiquariaten en particuliere boekenverkopers hun waar aanbieden. Ook zijn er optredens, lezingen en andere activiteiten. Het Boekenfestijn trekt duizenden bezoekers. 

Bredevoort boekenstad bestaat in 2024 30 jaar. Om die gelegenheid te vieren wordt in Bredevoort op 25, 26 en 27 augustus het festival `Bredevoort Breder dan Boeken
Andere evenementen zijn onder andere de Boekenroute in november, waarbij je langs de verschillende winkels kunt lopen. In de zomermaanden zijn er rondleidingen over de stadsmuren en is er een boekenmarkt. Ook kun je terecht bij lezingen en signeersessies van schrijvers in de lokale boekhandels.

Conclusie

Bredevoort is dé plek voor iedereen die houdt van boeken, geschiedenis en een gezellig dagje uit. Met zijn rijke collecties antiquarische en tweedehands boeken is het een paradijs voor boekenliefhebbers. Het is zeker een bezoek waard om hier eens een dagje te komen snuffelen. Ik hoop dat je na het lezen van deze blogpost zin hebt gekregen om Bredevoort, de Boekenstad, eens met eigen ogen te komen bekijken!

Auteur: Raijmond Hilbelink
Foto’s:  N-Joy Pictures

Volg me.
Blijf op de hoogte van mijn laatste blogs en berichten via mijn socials.

 


E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram